Jídelníček
Aktuální jídelníček najdete ZDE
Zde můžete přihlašovat, odhlašovat a měnit objednávky obědů.
Změna jídelníčku vyhrazena.
Označování alergenů
Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem:
Nařízení EU 2000/13 do 13.12.2014, které bude posléze nahrazeno Nařízením EU č. 1169/2011 článek 21
ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Označení nebalených potravin = zhotovených pokrmů v ŠJ
Značení alergenů je pouze informační požadavek:
Tato povinnost se týká všech výrobců potravin, všech článků veřejného stravování, jako např. restaurací, jídelen, nemocnic, sociálních ústavů, prodejen, pekáren atd. Dnem 13. 12. 2014 bude povinnost při nákupu potravinářských výrobků nebo jídel ve veřejném stravování vyznačit u výrobku stanovený alergen, který obsahuje.
Školním jídelnám se v tomto ohledu nechává prostor při aplikaci tohoto ustanovení, zejména s ohledem na charakter a druh konkrétního školského zařízení, kterého se označení přítomnosti alergenní složky týká.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám uhlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý výrobce potravin a pokrmů.
Označení přítomnosti alergenu bude vyznačeno na jídelním lístku slovně, nebo číslem označující alergen. Pokud bude zvolené číselné značení, bude v blízkosti jídelního lístku seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla, které je přeneseno na jídelní lístek.
Seznam potravinových alergenů
podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU, příloha II.
1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, j ečmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a
výrobky z nich), kromě:
a) glukózových sirupů na bázi pšenice, včetně dextrózy
b) maltodextinů na bázi pšenice
c) glukózových sirupů na bázi ječmene
d) obilovin použivých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich, kromě:
a) rybí želatiny použité jako nosič vitaminových nebo karotenoidních přípravků
b) rybí želatiny nebo vyziny použité jako čiřicí prostředek u piva a vína
5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6. Sójové boby a výrobky z nich, kromě:
a) zcela rafinovaného sójového oleje a tuku
b) přírodní směsi tokoferolů (E306), přírodního d-alfa tokoferolu, přírodního d-alfa-tokoferol-acetátu, přírodního
d-alfa-tokoferol-sukcinátu ze sóji
c) fytosterolů a esterů fytosterolů získaných z rostlinných olejů ze sóji
d) esteru rostlinného stanolu vyrobeného ze sterolů z rostlinného oleje ze sóji
7. Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě:
a) syrovátky použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu zemědělského původu
b) laktitolu
8. Skořápkové plody, konkrétně:
mandle (Amygdalus communis L.),
lískové ořechy (Corylus avellana),
vlašské ořechy (Juglans regia),
kešu ořechy (Anacardium occidentale),
pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch),
para ořechy (Bertholletia excelsa),
pistácie (Pistacia vera),
makadamie (Macadamia ternifolia)
a výrobky z nich, kromě ořechů použitých k výrobě alkoholických destilátů, včetně ethanolu
zemědělského původu
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako celkový SO2,
které se propočítají pro výrobky určené k přímé spotřebě nebo ke spotřebě po rekonstituování podle
pokynů výrobce
13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich